Cozonac cu rahat si cacao

Cozonac cu rahat si cacao

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ingrediente aluat:

  • 1kg faina
  • 6 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 1 esenta vanilie/ rom
  • 2 cubulete drojdie
  • 500 ml lapte

Umplutură:

  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar pudra
  • 6 cuburi de rahat

Mod de preparare:

Pentru a putea avea un rezultat bun trebuie sa ne asiguram ca in bucătărie este o temperatura constanta (calduta) si ingredientele sa fie la temperatura camerei. Începem cu drojdia. Punem cele 2 cubulete de drojdie intr-un bol cu 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina si aproximativ 6 linguri de lapte caldut pentru a obtine o pasta omogena. Lasam la dospit aproximativ 20 de minute. Intre timp ne ocupam de celelalte ingrediente. Gălbenușurile sunt amestecate cu un praf de sare iar zaharul este amestecat cu laptele încălzit până se topește. In momentul in care compozitia cu drojdie a crescut începem sa framantam toate ingredientele. Peste faina adăugam drojdia si in timp ce omogenizam turnam putin cate putin galbenusul si laptele . Pentru a avea un cozonac pufos avem nevoie de un timp de frământare îndelungat. Incorporam in aluat esenta de vanilie si untul topit adaugand putin cate putin. Aluatul trebuie frământat aproximativ 15 minute dupa ce am incorporat toate ingredientele. Acesta trebuie “bătut” bine pentru a avea o compozitie bine legata. Lasam aluatul la crescut, pentru  aproximativ 30 de minute. Cat timp lasam aluatul la crescut, tocam rahatul in cubulete . Amestecam intr-un bol 2 linguri de cacao cu zaharul si adăugam 2-3 linguri de lapte pentru a obtine o crema. Dupa ce am pregatit crema, ne ocupam sa aranjam cele de tavi de coconac cu hartie pentru copt. Pe masa unde vrem sa punem aluatul stopim cu putin ulei  pentru a putea modela aluatul. Cand aluat este gata, a crescut,  il impartim in doua parti. Adăugam o parte pe blatul uns cu ulei si il întindem pentru a pune umplutura. Dupa ce il întindem adăugam jumătate din crema de cacao pe toata suprafata si rasfiram si cubuletele de rahat. Rulam aluatul si il punem in tava tapetata cu hârtia pentru copt. la fel procedam si pentru cealaltă parte. Asezam cozonacii in tavi si lasam sa se odihneasca pentru cca 20 de minute. Inainte de ai introduce in cuptor, ungem cozonaci cu galbenus de ou si zahar, pe toata suprafata.  Cozonaci vor sta la cuptor pentru cca. 30-40 de minute, la  foc mediu.

Pofta buna!

Retata postata de Nico.

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.