Gogosi glazurate

Ingrediente:
- 1 kg. faina
- 50 gr. drojdie
- 500 ml. apa minerala
- 2 oua
- 300 – 400 ml. ulei
- o fiola esenta rom
- 2 linguri de zahar
- o lingurita sare
Pentru ornat:
- un plic zahar pudra vanilinat
- 250 gr ciocolata alba / neagra
- 2 linguri apa
- colorant alimentar
- bomboane colorat
Mod de preparare:
Pentru început se pune drojdia la dospit cu o lingurița de sare, cele doua linguri de zahăr si un pahar de apa călduța. După ce a crescut o adăugam peste faina împreună cu ouăle si esența de rom. In funcție de preferințe se pot adaugă alte arome sau se poate înlocui apa minerală cu laptele.
Eu am adăugat apa minerala deoarece ies mai pufoase.Omogenizam bine ingredientele adăugand treptat apa minerala pînă se obține un aluat pufos. Dupa ce am frământat bine il punem la dospit, acoperit cu un prosop, circa 30-40 de minute. Întindem aluatul pe un blat uns cu ulei si facem forme in funcție de preferințele copiilor.
In timp ce lasam aluatul tăiat in forme sa crească putin, punem uleiul la încins pentru prăjit. In funcție de recipientul in care prăjiți adaugati aproximativ 300 ml ulei. Eu am prăjit intr-o tigaie cu diametrul de 40 cm . Când uleiul este bine încins, punem gogoșile la prăjit, până capătă o culoare aurie. Le scoatem intr-un bol tapetat cu prosop de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei.Dupa ce am terminat de rumenit gogoșile, ne ocupam de glazura si de ornat.
Punem pe foc o cratița cu 2 linguri de apa si cubulețele de ciocolata. Amestecăm până se topește ciocolata. Eu am utilizat ciocolata alba pentru a forma o glazura roz cu ajutorul colorantului. Dupa ce am dat jos glazura de pe foc am pus câteva picături de colorant până am obținut culoarea dorita. Am lasat sa se răcească putin glazura si am trecut la ornat. Punem gogoșile cu o parte in glazura, le scoatem si le așezam pe un platou pentru a le orna cu bombonelele colorate. In cazul in care se dorește, se pot umple cu ciocolata sau gem.
Poftă bună!
Reteta postata de Nico 🙂
www.mamyandbaby.ro