Diversificarea – Alimentatia copilului mic ( 1 an- 1 an si 6 luni)
Alimente noi:
- Fructe: ananas, mango, stafide, gutui, visine.
- Legume: brocoli, conopida, rosie, spanac, vinete, ceapa.
- Cereale: ovaz, grau, secara, paste.
- Lactate: branza de vaci, lapte, urda, chefir, smantana.
- Ou : albusul.
- Alte alimente: nuci, migdale, alune, nuca de cocos. (cu precautie, intrucat unele dintre ele au risc alergenic crescut).
Idei de pranz:
- Supa crema de legume.
- Supa de galuste, cu taitei.
- Ciorba( acrita cu lamaie sau bors proaspat).
- Ciorba cu perisoare din carne de pui/vita.
Reteta: Piure de dovlecel cu lamaie:
Ingrediente:
- 1 dovlecel mediu
- 1 iaurt
- putin suc de lamaie
Dovlecelul se curata de coaja si de seminte si se fierbe intreg. Se scoate, se scurge si se mixeaza. Se adauga iaurtul si putin suc de lamaie, apoi se amesteca bine.
Idei Desert:
- fructe proaspete.
- prajituri cu aluat facut in casa
- sarlote
- budinci
- orez cu lapte
- gris cu lapte
Dupa-Amiaza- Gustare:
- Iaurt cu fructe proaspete
- tartina cu branza
- orez sau gris cu lapte
- clatite cu gem sau branza
- papanasi
- prajituri de casa
Reteta: Piersici cu orez:
Ingrediente:
- 2 piersici
- suc de mere
- iaurt sau branza de vaci
- 50g orez
Orezul se fierbe 20 minute. Piersica se curata de coaja, se face piure. Peste orez se toarna sucul de mere si piureul de piersica. Compozitia se toarna intr-o cratita unsa si se pune la cuptor 15- 20 min, se poate mixa in blender. Se serveste cu branza de vaci sau iaurt.
Seara:
- Mamaliga cu branza de vaci
- macaroane cu branza de vaci
- papanasi
- lapte cu cereale